Valkosipulivoipatonki on klassikko, joka kuuluu monen suosikkiruokien rinnalle. Sen aromaattinen valkosipulin tuoksu ja pehmeän voin maku yhdistettynä rapeaan patonkiin tekevät siitä vastustamattoman lisukkeen. Olipa kyseessä lämmin keitto, raikas salaatti tai juhlapöydän grilliherkut, valkosipulipatongilla kruunaat aterian hetkessä.
Tämä resepti on täydellinen, kun haluat jotain helppoa mutta samalla maukasta. Se ei vaadi erikoisia raaka-aineita, ja valmistus on nopeaa. Valkosipulivoin voi tehdä etukäteen, joten patonki valmistuu tarvittaessa muutamassa minuutissa. Voit myös räätälöidä makuja oman mielesi mukaan – kokeile lisätä yrttejä, ripaus chiliä tai vaikka parmesaaniraastetta.
Valkosipulipatonki
Ainesosat
- 1 kpl patonki valmiiksi paistettu tai paistovalmis
- 100 g voita huoneenlämpöistä
- 2–3 kpl valkosipulinkynttä
- 2 rkl tuoretta persiljaa hienonnettuna
- Ripaus suolaa
Ohjeet
Valmistele voi
- Sulata tai anna voin lämmitä huoneen lämpöiseksi.
- Kuori ja murskaa valkosipulin kynnet.
- Hienonna persilja.
- Sekoita huoneenlämpöinen voi, murskatut valkosipulinkynnet, hienonnettu persilja ja ripaus suolaa kulhossa tasaiseksi tahnaksi.
Leikkaa patonki
- Leikkaa patonkiin viiltoja 2–3 cm välein niin, että patonki pysyy pohjasta ehjänä. Näin viipaleet pysyvät kiinni ja täyte imeytyy paremmin.
Täytä viillot
- Levitä valkosipulivoi jokaisen viillon väliin. Voit myös sivellä jäljelle jäänyttä valkosipulivoita patongin pintaan.
Paista uunissa
- Kääri patonki löyhästi folioon ja paista 200 °C:ssa noin 10–12 minuuttia, tai kunnes voi on sulanut ja patonki on saanut hieman väriä. Halutessasi voit avata folion viimeiseksi pariksi minuutiksi, jotta patonki saa rapeamman pinnan.
Tarjoile
- Tarjoile patonki lämpimänä lisukkeena keittojen, salaattien tai muiden pääruokien kanssa.
Vinkit täydellisen valkosipulipatongin valmistukseen
Valkosipulivoipatongin salaisuus piilee yksityiskohdissa. Käytä aina tuoretta valkosipulia, sillä se antaa paljon paremman maun kuin valmisvalmisteet. Jos haluat valkosipulin makua hieman pehmeämmäksi, voit paahtaa valkosipulin uunissa ennen sen murskaamista. Persilja tuo paitsi väriä myös raikkautta, mutta halutessasi voit kokeilla esimerkiksi basilikaa tai oreganoa lisämakujen tuomiseksi.
Kun täytät patongin viillot valkosipulivoilla, ole rohkea! Mitä enemmän täytettä lisäät, sitä mehevämpi lopputuloksesta tulee. Ja jos haluat patonkiisi vielä enemmän makua, voit ripotella täytteiden joukkoon parmesaaniraastetta tai kevätsipulia.
Mihin valkosipulipatongin voi yhdistää?
Tämä patonki on uskomattoman monikäyttöinen lisuke, joka sopii lähes kaiken kanssa. Tarjoa se keittojen, kuten tomaatti- tai kasviskeiton kyljessä, tai käytä grilliruokien lisukkeena. Se tuo myös täydellisen lisän pastaruokien rinnalle, erityisesti kermaisten kastikkeiden kanssa. Salaatin ystävät voivat hyödyntää valkosipulipatongin rapean ja mausteisen maun tasapainottamaan raikasta ja kevyttä salaattia.
Jos haluat tehdä patongista osan alkuruokaa, leikkaa se pieniksi paloiksi ja tarjoile dipin, kuten valkosipulimajoneesin, kera. Lopputulos on varmasti vieraitasi miellyttävä.
Voiko valkosipulipatongin tehdä etukäteen?
Kyllä! Voit valmistaa valkosipulivoin etukäteen ja säilyttää sen jääkaapissa muutaman päivän ajan. Kun on aika paistaa patonki, täytä viillot valkosipulivoilla ja paista patonki uunissa tuoreeksi ja rapeaksi. Jos haluat valmistaa patongin kokonaan etukäteen, säilytä se tiiviisti käärittynä ja lämmitä uudelleen ennen tarjoilua. Näin patongin rakenne ja maku säilyvät parhaiten.
Miksi valkosipulipatongista tulee klassikko keittiössäsi?
Valkosipulipatongin helppous, herkullisuus ja monikäyttöisyys tekevät siitä keittiön vakiotarvikkeen. Muutama yksinkertainen raaka-aine muuttuu hetkessä ylelliseksi lisukkeeksi, joka saa aina kehuja. Oli kyseessä rento illallinen perheen kesken tai juhlavampi tilaisuus, valkosipulipatongilla lisäät pöytään lämpöä ja makua.
Kokeile tätä reseptiä, muokkaa sitä oman makusi mukaan ja nauti sen tarjoamasta nautinnosta – tämä klassikko ei koskaan petä!
Vastaa